top of page

Lülisambast oleneb elukvaliteet 3/3

Lülisambast oleneb elukvaliteet (3/3) (Jätk.) Võimlemine ja massaaž aitavad selga

Diski vananemisest alguse saav selgroo vananemine toob kaasa ka organismi vananemise. Lülisamba vastupidavus ja liikuvus vähenevad, luukoe massi vähenedes alaneb ka kesk- ja vanemaealiste koormustaluvus.

Kui selg valutab, tuleks võimelda. Seljale mõjuvad hästi mitmesugused venitused. „Venitusharjutusi tuleb sooritada pikkamööda ja iga kord pärast harjutust puhata. Alustada võiks kolmest-neljast kordusest ja suurendada korduste arvu kümneni. Kõik sõltub enesetundest ja treenitusest, kuid soovitan teha venitusharjutusi kas üle päeva või vähemalt kaks korda nädalas. Kindlasti ei tasu nendega alustada omapäi, nii võib kasu asemel endale hoopis kahju teha,” ütleb terapeut Merle Soha.

Seljahädade tervendamises on väga suur osa kätega tehtaval ravil. Selle ravi hulka kuuluvad manuaalteraapia, osteopaatia, ortopeediline manuaalteraapia. Nende ravimeetodite võtted vahel kattuvad ja neil on ka ühisjooni. Eelkõige tasuks proovida iidseid Idamaade massaaže, nt Hiina või Tai oma. Need taastavad kõikide organite töö, valu kaob, verevarustus paraneb, organid saavad paremini hapnikku ja ainevahetus kiireneb taas. Samuti paraneb immuunsus. Idamaade massaažid on eriti tõhusad lihase- ja liigesevalude korral, mis tekivad sporditraumadest, kulumisest või rebenemisest, kroonilisest stressist või ka muul põhjusel.

LISA: Lülisammas Inimese lülisammas koosneb 33–34 lülist.

On seitse kaelalüli, 12 rinnalüli, viis nimmelüli, viis ristluulüli ja neli–viis õndralüli. Lülisamba loomulik asend külgvaates on S-kujuline. Lülisamba loomulik asend tagantvaates on I-kujuline. Lülisamba lülisid ühendavad omavahel fassettliigesed.

paindlikkus ja venitusharjutused - Lizi's Dance Show

Picture by Daisy Lappard (upl 02 Nov 2016)

Autor: Signe Kalberg Allikas: Elutark Delfi. Tervis (lulisambast-oleneb-elukvaliteet?id=70231799)

bottom of page