top of page

Tantsides vees ehk vesivõimlemine: miks, kellele, millal ja kuidas (2/2)

Tantsides vees ehk vesivõimlemine: miks, kellele, millal ja kuidas (1/2)

(Jätk.) MILLAL: Suvi on kõigil praegugi rõõmsalt meeles, seejuures lähenev aastavahetus räägib talvisest ilmast ja pakasest õues. Talvine aeg aga ei vähenda sugugi suplus- ja ujumishimu, millest räägivad nii külastajatest pungil basseinid, veekeskused kui ka talisuplejate väljasõidud. Enamgi veel, kel vähegi võimalus, sõidab nädalaks-paariks soojale maale päikest ja merd nautima.

Vett ja veeprotseduure armastavad inimesed nõustuvad minuga, et üks toredamaid viise lõõgastumiseks ongi seotud veega: olgu see suplus, ujumine, mullivann, aroomivann või argipäevane dušši all pesemine. Vesivõimlemiseks ei olegi palju vaja. Oled minemas veekeskusesse või sõidad mere äärde, meenuta kõikvõimalikke liikumisviise kuival maal ja rakenda neid vees.

KUIDAS: Kui võimled basseinis, mille sügavus on 1,20 m, ei ole ujumisoskus vajalik. Võimlemisvahenditest saad kasutada ujumislauda, tühjasid plastikpudeleid vesihantlitena või vesinuudlitena. Sügavamas vees puudub liigestele igasugune põrutus. Kui jalad põhja ei puuduta, on hea kasutada ujumisvööd. Vees võimeldes ei tunne inimene higistamist ja saab mõnusalt koormust reguleerida, kaelani vees olles on ligi 90 % kehakaalust kadunud. Nii näiteks pool tundi vees jooksmist põletab ligikaudu sama palju kilokaloreid kui kaks tundi kuival maal.

Vees on võimalik teha kõike seda sama, mida ka kuival maal: joosta, hüpata, tantsida, lükata, tõmmata, venitada, tasakaalu hoida, poksida, turnida ja nii edasi ja nii edasi. Lisakoormuse saamiseks on võimalik kasutada raskusi, sh siduda käte ja jalgade ümber tühjad plastikpudelid. Treenida saad nii ujulas kui igasuguses veekogus.

Harjutuste näited:  jookse vees, muuda tempot;  hüppa jalad harki ja kokku, samal ajal vii käed kokku ja laiali;  kõnni pika sammuga, vii käed külgedele ja keera ülakeha,  kükita kahel jalal, ühel jalal;  imiteeri jalgrattasõitu jalgadega põhja puudutamata;  tee põlve- ja sääretõstejooksu;  keera ülakeha ja lükka käed vaheldumisi tugevalt risti ette;  tee kätega poksiliigutusi, samal ajal kõnni kiirelt ette ja taha;  hüppa jalalt jalale ja püsi hoides tasakaalu;  tee kõiki meenuvaid tantsuliigutusi;  ole loov!

KOKKUVÕTEKS vesivõimlemise kasulikkusest: – parandab liigesliikuvust; – ergutab hingamiselundite tööd ja verevarustust; – alandab kõrget vererõhku, samas tõstab madalat vererõhku; – masseerib kogu keha, parandab ainevahetust; – vee lõõgastav toime maandab stressi ja laeb positiivset energiat; – aitab säilitada ja parandada vastupidavust, tasakaalu ja liigutuste koordinatsiooni.

Pictures from private collection (upl 17 Dec 2016) Pictures from Cyprus

Allikad:

Ida-Tallinna Keskhaigla Hea Tervise Keskus http://www.itk.ee/kliinikud/taastusravikliinik/taastusravikliinikust/hea-tervise-keskus/liikumine/ravivoimlemine-basseinis-saun-aurusaun-minimassaazibassein

Lääne-Tallinna Keskhaigla Haabersti tervisekeskus http://www.keskhaigla.ee/kliinikud/ambulatoorne-eriarstiabi/taastusravi/ravivoimlemine-basseinis/

Tartu „Aura Keskus“ http://www.aurakeskus.ee/ujula/treeningud/vesiaeroobika/

„sport.ee“ http://www.sport.ee/

Ajakiri „Jooksja“ (detsember 2013) http://www.jooksja.ee/

Delfi Sport http://sport.delfi.ee/news/liikumine/spordimeditsiin/treenitud-suvalihased-on-koormustaluvuse-ja-ilusa-ruhi-alustalaks?id=67435852

Treening- ja toitumisprogrammid „Kaalust alla“ http://www.kaalustalla.ee/blogi/treeni-suvalihaseid/

bottom of page