Romadest ehk mustlastest neljas osas. Lühiülevaade romade rahvuslipust (2/4)

March 22, 2017

(Jätk.) Rahvusvaheline romade päev on lähenemas – see on 8. aprillil. Rahvusvahelist romade päeva hakati tähistama 1971. aastal, kui toimus romade rahvusvaheline kongress. Kongressi tulemusena tunnistasid romad end maailma mitte-territoriaalse ühtse rahvusena. Samal päeval said kinnitatud sellised romade rahvuslikud sümbolid nagu lipp ja hümn.

 

Romade lipp on jagatud kahte ossa, alumine roheline sümboliseerib maad ja ülemine sinine taevast, keskel on aga punane rattakujuline tšakra, mis viitab romade rändavale loomule.

 

Värvide interpretatsioonidest toon välja kaks: nn müstilise ja n-ö optimistliku. Müstilise tõlgenduse kohaselt räägib roheline värv elu materiaalsest ja praktilisest küljest; sinine kõneleb vaimsest aspektist; tšakra-ratas on kui romade elu. Komponentide asetus lipul viitab sellele, et romad rändavad lakkamatult nii füüsiliselt kui vaimselt, ka sellele, et iga rom peab hoolt kandma elu mõlema aspekti eest. Punane värv aga sümboliseerib Teises maailmasõjas langenute ja genotsiidi ohvrite verd.

 

Optimistliku tõlgenduse kohaselt sümboliseerib roheline lipuosa avarat põllumaad, mis annab palju valikuvõimalusi; punane seejuures sümboliseerib pidu, sest roma rahvas on rahvas kui pidu ise. (https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_the_Romani_people) (Jätkub.)

 

Picture (#1) by Jyri Laubis and (#2) by Wikipedia

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Lizi's Dance Show

Estonia

© 2019 by Lizi's Dance Show. Proudly created with Wix.com

  • YouTube
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon