top of page

Romadest ehk mustlastest neljas osas. Lühiülevaade romade rahvushümnist (3/4)

(Jätk.) Hümn ja tõlge

Roma hümn (romani keeles)

Gelem, gelem lungone dromensa Maladilem bahktale Romensa. A Romale katar tumen aven, Etsarensa bahktale dromensa? A Romale, A Chavale! Vi man sas ek bari familiya, Murdadas la e kali legiya. Aven mansa sa lumniake Roma. Kai putaile e romane droma. Ake vriam, usti Rom akana, Men khutasa misto kai kerasa.

Roma hümn (eesti keeles)

Käisin, käisin pikkadel teedel, Kohtasin õnnelikke mustlasi. Oh, mustlased, kust tulete Vankreis, õnnelikel teedel? Oh mustlased, oh sõbrad Kord oli mul suur perekond. Kõik tappis Must Leegion. Tulge minuga, maailma mustlased – Mustlaste ees on lahti teed. On aeg, ärgake, mustlased! Liigume, tõuseme kõrgele!

Eesti roma (mustlaste) elanikkonna olukorda ja lõimumise vajadust on Tartu Ülikoolis Judit Strömpli juhendamisel uurinud Kati Arak, Kristina Avdonina, Eva Kuslap, Mairi Kruuts, Kerli Kõiv, Eve Miilits, Kadri-Ann Mänd, Karolin Tohv, Klarica Topper, Kristi Õunap. 2013. aastal valmis 76-leheküljeline uurimisaruanne, kust ongi pärit roma hümni tõlge. (http://www.yti.ut.ee/sites/default/files/aki/roma_uuring.pdf)

YouTube’is saab kuulata roma hümni „Loyko – Jelem” lingi all https://www.youtube.com/watch?v=3Vghn-LipiY

Romade rahvusvahelise kongressiga samal aastal, so 1971. aasta, kõlas Eesti Raadio eetris Rameto toimetuse saade „Hei, mustlane, mängi!”. Saate autor Lembit Lauri, toimetaja Toivo Tootsen ja helioperaator Mai Sepling. Saates räägivad akadeemik Paul Ariste, ajakirjanik Elmo Ploom ja saatejuht Lembit Lauri mustlaste päritolust, nende saatusest, mustlaskeelest, kultuurist ja isiklikest kokkupuudetest mustlasrahvaga, saade on muusikaliselt kujundatud. Kavas 17.01.1971. Kuulata saab saadet arhiivist lingi all http://arhiiv.err.ee/guid/79687.

Veel kuulamiseks: Esma Redzepova – Dzelem,Dzelem (The most beautiful song of world) – Macedonia https://www.youtube.com/watch?v=UiIcfH0_Z3g (Jätkub.)

Pictures by Jyri Laubis

bottom of page