top of page

Neuroteadlaste imerohi vananemise vastu: tantsimine ja vastupidavustreeningud

Neuroteadlaste imerohi vananemise vastu: kaht tüüpi harjutused – tantsimine ja vastupidavustreeningud – suurendavad seda aju piirkonda, mis kipub vananemise käigus kahanema.

Curiousmindmagazine.com kirjutab, et vastavalt väljaandes Frontiers in Human Neuroscience Journal avaldatud uurimusele, võivad füüsiliselt aktiivsed inimesed oma aju vananemisprotsesse tõhusalt aeglustada. Uuringus osalenud teadlaste sõnul on kõige efektiivsem füüsiline tegevus vananemise peatamiseks… tantsimine.

Inimese anatoomia: hipokampus

Uurimusest selgub, et kaht tüüpi harjutused – tantsimine ja vastupidavustreeningud – suurendavad seda aju piirkonda, mis kipub vananemise käigus kahanema. Uuringut juhtinud dr. Kathrin Rehfeld ütleb, et füüsilistel harjutustel on võime aeglustada ning isegi ennetada ajus loomuliku vananemise käigus aset leidvaid protsesse.

Kuid tantsimine osutus nii tasakaalustavaks, et muutis katsealuste käitumisjooni.

Katses osales 52 vabatahtlikku vanuses 63-80. Nad jagati juhusliku valiku alusel kahte erinevasse gruppi. Üks grupp hakkas tegelema tantsuga, teisele määrati sportlikud tegevused. Tantsugrupi tunnid sisaldasid pidevalt muutuvat koreograafiat, tundidest osavõtjatel paluti kogu aeg liigutused meelde jätta, harjutati erinevate muusikastiilide järgi ning igal teisel nädalal võeti kasutusse uued käte hoiakud, sammud, rütm ja kiirused. Spordigrupi treeningutes keskenduti jõu, vastupidavuse ja painduvuse treenimisele.

Hipokampus (ka hippokampus) on üks tähtsamaid komponente selgroogsete ajus. Ajalooliselt kõige varasem hüpotees oli, et hipokampus on peamiselt seotud haistmisega, kuid tänapäeval usuvad vähesed teadlased, et haistmine on hipokampuse peamine funktsioon. Aastate jooksul on kujunenud kolm domineerivat teooriat hipokampuse funktsioonide kohta. Pärssimine, mälu ja ruum. Hipokampus kuulub aju limbilisse süsteemi ja on seotud emotsioonide, ruumitaju ja informatsiooni salvestamisega lühiajalisest mälust pikaajalisse mällu.lizi

Vananedes kahaneb hipokampuse neuronite koguhulk, sakilises ajukurrus näivad muutused olevat tunduvalt aeglasemad. Hipokampust seostatakse episoodiliste mälestuste ja uute keskkondade uurimisega. Selles ajuosas tekib uusi ajurakke terve elu vältel.

Hipokampuse piirkond ajus, mille mahtu vananemisprotsess tänaste seisukohtade järgi enim kahandab, suurenes uurimuses osalenud mõlema grupi liikmetel.

Mida peaksid tegema need, keda pole õnnistatud tantsuks nii vajaliku rütmitunde ja viisipidamisega?

Lahendus on olemas. Püüdke end kaotada muusikasse, lasta sel end kanda ja unustage, et teie liikumine võib kellegi jaoks ehk totter näida. Juba ainult muusikal endal on palju tervendavaid omadusi – sel on võime inimest hingeliselt ülendada ning tema õnnelikkuse astet tõsta.

„Usun, et kõik inimesed soovivad elada nii kaua kui võimalik tervena ja sõltumatuna. Tehes füüsilisest aktiivsusest oma elustiili osa, saame selle võimalikuks muuta. Aktiivsus töötab vastu erinevatele riskifaktoritele ning aeglustab vananemisprotsessiga kaasnevat organismi kulumist. Minu arvates on tantsimine eriti vanemaealiste puhul vägev tööriist kehale ja vaimule uute väljakutsete esitamiseks,“ lisab dr. Rehfeld.

Pictures by Evelin Lillepuu and form private collection

Allikad: * Neuroteadlased avastasid imerohu vananemise vastu (20.11.2017 kell 10:46) - https://elu24.postimees.ee/4316137/neuroteadlased-avastasid-imerohu-vananemise-vastu?fbclid=IwAR2k-qNaxs1tVqcnGhIblMcTIKe6lwfzHXFHrX4FIc8xomqBAxKZeZs_Ktk * Kuidas töötab aju? Hipokampus on inimesele 3D-prillide ja GPS-i eest (Mathis Bogens, 28.04.2015 kell 11:43) - https://novaator.err.ee/256906/kuidas-tootab-aju-hipokampus-on-inimesele-3d-prillide-ja-gps-i-eest

* Hipokampuses tekib ajurakke terve elu vältel (Toimetas Jaan-Juhan Oidermaa 07.06.2013 krll 00:00) - https://novaator.err.ee/245436/hipokampuses-tekib-ajurakke-terve-elu-valtel * Hipokampus Vikipeedia - https://et.wikipedia.org/wiki/Hipokampus

bottom of page